Brist

Igår skrev jag om D-vitaminet. Många hörde av sig och ville veta mer om vad som händer om man slarvar med att få i sig D-vitamin och också hur man kan upptäcka bristen. Det har kommit en hel del forskning om denna superviktiga vitamin som visar att den är betydelsefull!

D-vitaminbrist har länge varit känt som en av de viktiga orsakerna till benskörhet hos vuxna. Nu börjar det komma forskningsfynd om att brist på D-vitamin kan bidra också till flera olika typer av cancer samt till andra stora sjukdomar.

D-vitaminets koppling till benskörhet beror på att det behövs för att vi ska kunna ta upp kalcium i tarmen. Vid D-vitaminbrist känner kroppen av de låga kalciumhalter som uppstått i blodet och svarar med att börja laka ur skelettet för att höja kalciumnivåerna.

Numera finns det också forskning som tyder på att D-vitaminbrist kan bidra till en mängd andra sjukdomar. Kopplingar har hittats till flera olika cancerformer, där de mest intressanta är bröstcancer, prostatacancer, tjocktarmscancer och äggstockscancer. Men det finns även resultat som tyder på kopplingar till bland annat Ms, typ 1 diabetes   och olika infektionssjukdomar.

D-vitaminbrist är en tyst åkomma som inte ger några tydliga symptom. Det är först långt senare i livet som vi får betala priset. Då är det tyvärr försent för många av sjukdomarna som uppkommer är kroniska och allvarliga.

För att ligga på den säkra sidan bör du under sommarhalvåret vistas ute mins 30 min. Under perioden oktober till mars måste vi däremot förlita oss på vår kost eller kosttillskott. Livsmedelsverket rekommenderar ett dagligt intag på 300–400 IE D-vitamin.  Flera forskare inom området anser dock att detta är för lågt och menar att rekommendationerna borde mer än tredubblas till minst 1000 IE per dag.

Källa:Livsmedelsverket

Ha en bästa dag!

Smarrttrainer

Skrivet av Smarttrainer på smarttrainer.wordpress.com

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s