Ladda batterierna!

Semester tiderna har börjat ta slut och du kanske har kommit tillbaka till dina vanliga rutiner i vardagen. Hjulen rullar på och sommarens ledighet har kanske laddat dina batterier. Hösten är på intåg och de mörka kvällarna börjar göra sig påminda.

Försök att hitta de små stunderna som kan hjälpa dig att få extra energi. Ta på en extra tröja och ge dig ut trots att vädret ibland är motbjudande . Lunchen är ett utmärkt tillfälle att  få en stunds dagsljus. Du får samtidigt upp cirkulationen efter några minuter och du känner dig mer harmonisk och gladare.

Årstidsbunden depression, även kallad vårdepression och/eller höstdepression, tycks ha en stark koppling till ljus och mörker. Problem av den här typen existerar t ex knappt i länder som ligger nära ekvatorn, och blir vanligare ju längre norr- respektive söderut man kommer på norra och södra halvklotet där dygnet växlar i längd mellan årstiderna.

Det finns ingen entydig förklaring till varför mörkret påverkar vårt humör på det här sättet. En teori är att ämnet melatonin, som styr vår dygnsrytm, är en viktig faktor. En annan tänkbar förklaring är att det är serotonin systemet, som är mycket viktigt vid alla depressioner, som påverkas. Det finns också idéer om att D-vitamin kan spela en viss roll.

Så ladda batterierna så ofta du kan, det gör den mörka årstiden kortare!

Ha en bästa dag!

Smarttrainer

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s