Skippa saltet!

Svenskarna konsumerar alldeles för mycket salt i kosten.  Nya rön visar att det dolda saltet ökat markant i våra livsmedel och en av många anledningar är att producenterna använder salt som en viktig ingrediens för att binda vatten i råvarorna för att få upp volym och vikt på råvarorna…

Salt är livsnödvändigt i små doser,  för att kroppen ska fungera optimalt. Natrium och klor i saltet  reglerar vätskebalansen och ser till att nerverna kan skicka runt signaler i kroppen. Men  det är hälsovådligt i för stora mängder.

Salt har bevisats öka blodtrycket och ett ökat blodtryck bäddar för ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar.

Efter en studie på Göteborgs Universitet har forskarna kommit fram till att vi konsumerar 12 gram salt om dagen i snitt.  Tolv gram salt motsvarar ungefär fyra teskedar salt om dagen. Det är nästan dubbelt så mycket som vi behöver. Sex gram är vad som rekommenderas. Att äta 12 gram salt om dagen är i längden direkt skadligt, menar en idag enig forskarkår.

Försök att dra ner på saltet långsamt, så vänjer sig dina smaklökar successivt. Du märker inte förändringen men tar ett viktigt steg i vägen mot en bättre hälsa!

Källa: Livsmedelsverket

Ha en bästa dag!

Skrivet av Smarttrainer

https://smarttrainer.wordpress.com/

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s