Bästa solen

Nu är hösten på intåg  och solens strålar når allt lägre. När dagarna blir mörkare påverkas också din kropps D-vitamindepåer. Brist på D-vitamin är vanligt.

Under årets mörka årstider kan kroppen inte tillgodogöra sig det D-vitamin som annars omvandlas från solljuset via huden.  Vi skyddar oss väl från solen med heltäckande kläder, mörka solglasögon och hattar. Detta gör att depåerna kanske inte fylls på så mycket som önskas då vi får tänka på hudcancer och riskerna med för ivrigt solande.

Kosten är också en källa till vitaminet, förutsatt att produkten du äter har vistats i solen. Grönsaker som fått mogna efter skörd är låga på D-vitamin.  Lax som är odlad är näringslöst ur D-vitamin synpunkt.

Nu i svamptider ska du passa också på att äta kantareller, de är också en naturlig källa till D-vitamin. Se till att steka dem i smör eller lägg dem i en gräddig sås, eftersom vitaminet är fettlösligt och absorberas lättare tillsammans med fett. Mjölkprodukter är också lättillgängliga källor.

Mörk hy har också en begränsad förmåga att tillgodogöra sig D-vitamin från solen, även det naturliga åldrandet inverkar negativt på den processen. Medan dessa saker inte går att påverka finns det faktorer du enkelt själv kan förbättra: din kost och utevistelse.

D-vitamin lagras cirka 3 månader i kroppen, semesterns påfyllnad börjar med andra ord sina redan under september/oktober. Försök att vara utomhus och exponera ögon och ansikte för solljus, en promenad under lunchen gör stor skillnad. Ät ekologisk odlade produkter som fått mogna i solljus och ät kött från djur som betat utomhus.

Och kom ihåg att lagom är bäst 15-30 min nu är lagom. Att ligga och steka sig gör bara din hy äldre!

Ha en bästa dag!

Smarttrainer

Skrivet av Smarttrainer på smarttrainer.wordpress.com

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s