Stoppa matsvinnet

Vi köper mat för cirka 160 miljarder kronor om året och kastar en tredjedel. Ett gigantiskt slöseri med resurser och onödig belastning på miljö och klimat. Uppskattningsvis kastar varje svensk 100 kilo mat under ett år. Det blir 900 000 ton mat eller mellan 10-20 procent av all mat som köps hem. Vi pratar Matsvinn!

Hur kan vi undvika denna uppåtgående spiral?

Lite tips:

Kasta inte grönsaker som har börjat se lite trötta ut! Om du lägger dem i kallt lätt saltat vatten en stund innan du ska koka dem så återfår de spänsten. Sallad, paprika och broccoli blir fina igen om du lägger dem i iskallt vatten ca 30-60 minuter innan du ska använda dem! Tomater som börjar bli lite gamla kastar du inte heller utan kokar en egen ketchup, se recept nedan.
Persilja och dill som slokar kan man få fina igen om man skär av en del av stjälken och ställer dem i vatten. Persiljan vill ha kallt vatten och dillen varmt vatten.
Är din avokado för hård och du behöver den inom ett par dagar? Lägg den tillsammans med  en tomat i en plastpåse och förslut denna och låt den stå framme.
Lita på dina sinnen En annan orsak till svinn är att man inte känner till vad bäst före-datum innebär. Det gör att många slänger maten så fort datumet har passerats. Bäst före-datum handlar inte om hur länge ett livsmedel är säkert utan till vilket datum livsmedlet förväntas behålla sin kvalitet, det vill säga smak, färg, konsistens med mera. Titta, lukta, smaka och lita på dina sinnen!
Recept hemmagjord ketchup
Ingredienser:
500 gram gamla tomater, dock ej mögliga.
1 dl vitvinsvinäger
Valfri sötning. Sukrin eller Stevia
1 tsk salt
1 tsk svartpeppar
1-1,5 krm kanel
1 krm cayennepeppar
1 msk tomatpuré
Variera gärna kryddning efter smak och gillar du curryketchup så tillsätt 1 msk curry.

Gör så här:

Lägg i alla ingredienser i en kastrull och koka upp. Sänk värmen och låt blandningen småputtra i ca 10 min. Fyll på i plastflaska eller glasburk. Förvaras i kylskåp och håller cirka 7-10 dagar

Ha en bästa dag!

Smarttrainer

Skrivet av Smarttrainer på https://smarttrainer.wordpress.com

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s