Supermat!

Smarttrainer kommer ta upp några livsmedel som är bevisat hälsofrämjande. Idag startar vi med Broccolin ( Brassica oleracea var. Italica)

Broccolin är en våra mest näringsrika livsmedel. Den liknar blomkål till utseendet med sina uppsvällda blomställningar men med färgen skiljer den sig från blomkålen. Förr kallades den för sparriskål.  Broccolin kan tillagas på många olika sätt men bäst är det att äta den rå men annars kan du äta den krispigt wokad, lättkokt, grillad, gratinerad eller marinerad i en sallad. Till skillnad från sina släktingar vitkål och salladskål där man äter bladen är det blommorna man äter på broccolin. Även blomstjälken kan ätas om man skalar den och steker i smör. Salta och peppra. Perfekt  tuggmotstånd.

Denna supergrönsak har visat sig ha naturliga skydd mot cancer. Forskarna har tittat på varför grönsaker som broccoli skyddar oss mot cancer. De har kommit fram till att det är antioxidanten Sulforafan som stärker kroppens förmåga att försvara sig mot cancerceller. Forskare tror också att Sulforafan kan förhindra att cancerceller delar sig och på så vis hämmas tillväxten av tumörer. Amerikanska forskningar har visat att Sulforafan bl.a. skyddar luftvägarna mot de skadliga ämnena som finns i tobaksrök, bilavgaser och förorenad luft. Ämnet skyddar inte bara mot cancer utan också mot diabetes, högt blodtryck och vissa ögonsjukdomar. Bäst skydd ger broccolin om den äts rå men tänk på att för mycket okokt broccoli inte är så bra för magen.
Studier visar också att antioxidanter i naturlig form, d.v.s. i mat som grönsaker, frukt och oljor från fisk- och växtriket ger ett mycket bättre skydd än antioxidanter i tablettform.

Nuvarande cytostatikabehandlingar mot cancer bromsar sjukdomsförloppet och kan i bästa fall motverka att nya tumörer bildas. Studierna av broccoli sulforafan visar däremot att cancern helt utplånas och att nya tumörer inte kan bildas då cancerns stamcellerna förstörs. Supermat med andra ord!

Ha en bästa dag!

Smarttrainer

Skrivet av Smarttrainer på https://smarttrainer.wordpress.com

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s