Gröna underverk

Igår skrevs det om kaffe. Idag upplyser vi om grön teets egenskaper.

Det har forskats mycket kring det gröna teets hälsoeffekter världen över.  Forskarna är överens om att teet har många positiva effekter på människans hälsa. Grönt te är proppat med nyttiga antioxidanter, vitaminer och mineraler. I grönt te finns så kallade polyfenoler som är antioxiderande ämnen och som sägs skydda kroppens celler och DNA mot de fria radikaler som kan orsaka bland annat cellskador, åldrande och sjukdomar med mera. Vill man minska i vikt så rekommenderas grönt te då det sägs kunna hjälpa matsmältningen.

Den typ av polyfenol som det finns mest av i grönt te är katechinerna. En av dessa katechiner heter EGCG och den verkar vara extra effektiv mot cancer. EGCG tycks kunna oskadliggöra och döda cancerceller genom att förhindra att nya blodkärl bildas, som cancercellerna behöver för att kunna växa.

Kina och stora delar av Asien så är grönt te absolut den vanligaste tesorten som folk dricker. Svart te, (dvs det som vi i Europa dricker mest av), går nästan bara på export från Kina. Men så har det inte alltid varit. Även i Västeuropas te land nummer ett, England, så drack man grönt te tills de svarta teerna började bli populära mot slutet av 1700-talet.

Grönt te är känt världen över för sina många hälsosamma effekter. En fördel är att det gröna teet innehåller betydligt lägre halt koffein än t.ex. svart te. Har du svårt att somna efter en kopp svart te så prova grönt eller vitt te. Grönt te innehåller mycket C-vitamin. Det innehåller även fluor som är bra för tänderna mot karies. Det finns också en rad undersökningar som pekar på att grönt te är bra i förebyggande syfte mot cancer. Detta skulle bero  på antioxidanter i det gröna teet hindrar friska cellers mutation till att bli cancerceller. Det har även gjorts undersökningar som tyder på att grönt te är bra även mot hjärt- och kärlsjukdomar. Det sänker kolesterolhalten samt minskar risken för bildandet av blodproppar och håller blodkärlens väggar mjuka men starka.Det är framför allt i laboratorium och djurtester som grönt te har givit positiva resultat mot cancer.

Det verkar som om dessa blad är små gröna underverk, om inte annat så finns det alltid ett bra skäl till en god kopp grön te…

 

Ha en bästa dag!

Smarttrainer

Skrivet av Smarttrainer på https://smarttrainer.wordpress.com

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s