Rosa månaden-Ta hand om dina dyrgripar!

Varje år får cirka 7 000 kvinnor beskedet att de har bröstcancer. Det innebär att var nionde kvinna drabbas någon gång i livet. Antalet bröstcancerdiagnoser i Sverige ökar, men samtidigt blir dem som överlever allt fler. På 60-talet levde cirka 50 procent av bröstcancerpatienterna i Sverige tio år efter diagnos och behandling. I dag är siffran 80 procent. Cancerfondens mål är att ännu fler ska överleva – ett mål som bara kan bli verklighet genom framgångsrik forskning. Låt oss tillsammans jobba för att få fler överlevande. Under oktober färgas hela Sverige rosa med hjälp av företag, föreningar och privatpersoner som vill engagera sig i kampen mot bröstcancer. Framgången med Rosa Bandet ligger bland annat i den avgränsade kampanjperioden som gör att Cancerfonden varje år kan komma tillbaka med full kraft och nya aktiviteter under oktober månad. Stöd kampanjen men glöm inte att ta hand om dig själv och dina dyrgripar!

Möjligheten att bota bröstcancer är större ju tidigare diagnosen ställs. Därför är det mycket viktigt att du själv varje månad undersöker dina bröst efter knölar, knutor eller andra förändringar. Det bästa sättet att undersöka brösten är att tvåla in dem och med cirkelrörelser försiktigt känna igenom körtelvävnaden med fingrarna. Det är lättast att hitta eventuella förändringar om du sträcker upp armen på den sida du undersöker.

Genom att undersöka dina bröst regelbundet lär du känna dem och kan lättare upptäcka eventuella förändringar.

Titta på bröstens form och färg

  • Stå framför en spegel och titta på formen, om huden är jämn och om den har sin vanliga färg.
  • Se efter om bröstvårtorna ser ut som vanligt.
  • Lyft upp armarna över huvudet och se att bröstvårtorna följer med uppåt.
  • Knäpp händerna bakom huvudet och titta noga på bröstens storlek, form och hudfärg. Syns det några hudförändringar, indragningar eller svullnader?

Känn igenom brösten med raka fingrar

Ett bra tips är att känna igenom brösten i duschen. Det är lättare att känna ojämnheter om man är intvålad och fingrarna lättare glider över huden. Är bröstens storlek och fasthet som vanligt? Finns det någon förhårdnad eller knöl?

  • Sträck upp ena armen och lägg den bakom huvudet.
  • Känn igenom bröstet med raka fingrar och lätt tryck. Börja med bröstvårtan och gör små cirklande rörelser i flera varv runt bröstet. Flytta sedan ut fingrarna någon centimeter och känn varv efter varv. Avsluta i armhålan.
  • Var noga med att även undersöka övre delen av bröstet och området under armen.
  • Undersök det andra bröstet på samma sätt.

Man kan även göra bröstkontrollen när man ligger ner. Placera då en kudde under skuldran och lägg ena armen under huvudet så att bröst och armhåla ligger fritt. Känn igenom brösten.

Om man upptäcker en knöl i bröstet eller andra förändringar är de oftast ofarliga. Det kan till exempel vara en godartad cysta, som är ett hålrum fyllt med vätska, eller en förtjockning av bindväven. Men eftersom förändringar i brösten kan vara ett symtom på cancer ska de alltid tas på allvar och undersökas av läkare. Man kan kontakta sin vårdcentral.

Man kan alltid ringa sjukvårdsrådgivningen för att få råd.

Källa: 1177

 

Ha en bästa dag!

Smarttrainer

Skrivet av Smarttrainer på https://smarttrainer.wordpress.com

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s