Våga ventilera dina åsikter!

Känner du att du går omkring och tassar på tårna för att undvika problem? Undviker du hellre konflikter än att säga ifrån om du tycker något är fel? I så fall är du inte ensam. Många väljer att backa och dra sig undan vardagliga konflikter i stället för att stå upp och säga vad de egentligen tycker på jobbet, skolan och hemma.  Konflikter går tyvärr  inte alltid att undvika men på rätt sätt kan du lära dig att hantera konflikter så att de tar mindre tid och energi vilket leder till att du kan använda din tid mer konstruktivt och utvecklande. Att föra fram sina åsikter och känslor är nästan lite fult och ganska ”osmidigt” i mångas ögon. Men – att våga ta en konflikt med en kollega, anhörig eller vän stärker i längden både självkänslan och självförtroendet. Är man konflikträdd riskerar man i det långa loppet att skada sin självrespekt och bli isolerad.

I de miljöer då man är ”rädd” för konflikter så är oftast konflikterna många gånger mycket värre, i alla fall under ytan. Ju mer man försöker undvika att ta i konflikten för att man tycker att det är obehagligt desto obehagligare konflikthantering brukar det bli så småningom. Det långsiktiga resultatet av att inte våga brukar leda till ännu frostigare relationer medarbetare, familjemedlemmar eller vänner i mellan, trots att det var det som man ville undvika från början. Det är modigare att ha en rak och ärlig ton när man kommunicerar än att gå som katten kring het gröt och inte beröra det som finns där men som aldrig får komma fram i ljuset.

Forskning visar att det är nyttigt att ”ventilera” känslor då och då. Att inte trycka ner känslor och åsikter för att behålla ”ett lugnt” yttre. Många gånger resulterar allt detta döljande i depressioner och i långa loppet får många ta till psykologhjälp. Inte fel- men varför låta det gå så långt? Öppna upp regelbundet,  i din relation, med vänner och arbetskamrater. Ha inte dåligt samvete och känn dig inte som en bråkstake. Sträck på dig och var stolt över att du vågar stå för åsikter och tankar. Tänk på ditt civilkurage. Ibland kanske du får stiga åt sidan, men då vet du att du i alla fall försökte och faktiskt sa ifrån. Annars blir du bara bitter för att du aldrig gjorde något. Fungerar inte kommunikationen ska man givetvis ta till professionell hjälp om man har svårt att öppna upp dolda problem och konflikter.

Ha en bästa dag!

Smarttrainer

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s