Ät för att det är DAGS!

Att äta av rätt anledning kan vara svårt. Speciellt om vi har en känslomässig relation till mat. Vi kan av olika anledningar  koppla ihop olika känslor med vårt ätande. Många äter för att de är ledsna, stressade eller uttråkade. Känner du skuld till ditt ätande, så har du kommit i ofas med maten. Kroppen och hjärnan mår i slutändan bäst av regelbundenhet. Vi är i grund och botten vanedjur. Ställ dig därför frågan innan du kastar i dig maten, varför du agerar på det viset. Försök att stanna upp och ha gärna papper och penna för att du ska minnas känslotillstånd och kanske miljön runtomkring.

Du kanske är omedveten att halva osten ryker redan i köket när du står och tillagar övriga familjens mat? Eller att du får dåligt samvete när du frossat hela dagen och säger nej till sociala möten för att slippa frosseri. Du ska äta för att det är DAGS! När du kommit in på rätt spår kommer du få känna hunger och din kropp kommer att meddela dig när det är dags. Lita på den känslan och slopa alla mellanmål som bara sliter på dina tänder! Så nästa gång du slänger i dig en påse nötter ska du:

  • Fråga dig själv varför du äter. Är jag verkligen hungrig? Äter jag för att göra andra till lags?
  • Våga säga nej, tack! Är du inte hungrig behöver du inte äta. Dags att var dig själv närmast!
  • Sitt ner vid matbordet när du äter. Kasta inte i dig maten och ät långsamt. Är du mätt tar du inte om! Tänk också på att det tar en stund för mättnadssignalen att nå hjärnan!!
  • Gör ätandet till något njutningsfullt och socialt. Tänd ljus och samtala med familjen. Ställ frågan: Hur har din dag varit? Lyssna på svaret och var närvarande!

Ha en bästa dag!

Smarttrainer

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s