Världens bästa korsett!

Oavsett vad du vill uppnå med din träning, har du alltid användning av din ”muskel korsett”. Den är hela ”kärnan” i din kropp. Denna korsett innefattar de inre magmusklerna och brukar samlas under namnet ”core” muskulaturen. När man pratar om coremusklerna så är menar man de inre magmusklerna och nedre ryggen.  Den vanligaste betydelsen av ordet core är dock bålen, dvs mag- och ryggmuskler. Magen består av den raka bukmuskeln (rectus abdominis), den yttre/inre sneda bukmuskeln (external/ internal oblique) samt transversus abdominis, som går runt hela magen som ett bälte. Ryggmusklerna består av erector spina samt multifiderna som båda i sig består av många små muskler. När dessa används avlastar man ryggen på ett naturligt sätt. Med andra ord kan vanlig ryggont bero på dåligt tränade coremuskler.
Core stabiliserings musklerna arbetar tillsammans för att hålla bålen stabil, medans dina armar och ben är aktiva. Starka core muskler håller kroppen upprätt, förbättrar din balans och gör att du kan ägna mer kraft åt arm- och ben rörelser. Om core musklerna är svaga, fungerar kroppen inte lika effektivt och andra muskler måste arbeta. Detta kan resultera i skador såsom ett vridet knä, en axel ur led eller en allmänt ”dålig rygg”.  Tänk på att till exempel  smärta i andra muskler kan bottna i dåligt tränade coremuskler.

Med core stabilisering kan du vara gammal i antal år, men du kommer inte att gå som en gammal. Om du är ung eller aktiv inom någon form av idrott, kommer core stabiliseringen hjälpa din kropp att röra sig och förbättra dina resultat. För på vilken nivå som helst är core stabilisering av avgörande betydelse för att förebygga skador och för maximala resultat i din träning och i din sport. Ett bra exempel är löpare som har mycket att vinna på coreträning då löpsteget oftast blir mer explosivt med mer tränade coremuskler.  Så nu sätter vi igång att aktivera våra coremuskler!

Imorgon kommer  ett kort träningsprogram som du kan utföra mellan dina ordinarie träningsprogram!

Ha en bästa dag!

Smarttrainer

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s