Linfrön

images

Linfrön har en rad positiva effekter på hälsan. Flera vetenskapliga studier tyder nu på att ett regelbundet intag också kan skydda mot cancer och hjärt-kärlsjukdomar. Bröstcancerpatienter som intog linfrön under en månad kraftigt minskade bildningen av metastaser.

Linfrö har så många fina hälso egenskaper. De ”är bra för magen” och så  är de unika i sin sammansättning av nyttiga fettsyror, bl.a. då omega 3 och omega 6-som kan hjälpa kroppen att sänka förhöjda kolesterolvärden. En undersökning vid universitetet i Toronto visade att kvinnor som äter tre matskedar linfrön om dagen kan sänka sina nivåer av skadligt kolesterol med åtta- tio procent.

  • Linolensyran kan omvandlas till fettsyrorna EPA och DHA och utgör ett förstadium till dessa.
  • Linolsyra omvandlas i kroppen till fettsyran GLA.

Ett oljetillskott är viktigt för vegetarianer som inte äter fisk och därmed får i sig små mängder omega-3-fettsyror alls.

Linfrö innehåller totalt sett bl.a. 30-40 % fet olja, rik på  fleromättade syror. Okrossade linfrön är emellertid små och motståndskraftiga så de passerar i stort sett opåverkade genom kroppen. Ytterst finns det slemämnen som har en milt laxerande verkan men oljorna sitter innanför skalet så dem kommer man inte åt.  Om man krossar eller mal dem kommer man åt de nyttiga fetterna. Dessa fleromättade fetter är känsliga för luftens syre och oljan härsknar lätt. Denna process börjar omedelbart när fröet har krossats så man bör inte spara krossade frön mer än några timmar i kylskåp.

Några nackdelar med detta ”dunderfrö”? Linfrön innehåller blåsyra. De innehåller ett ämne, linamarin, som i kroppen ombildas till blåsyra och därför ska man inte överdriva intaget. Lagom är bäst heter det och det gäller även linfrö.  Två matskedar per dag bör inte överskridas.  Tänk också på att barn är känsligare!

Ha en bästa dag!

Smarttrainer

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s