Vem kan man lita på?

images

Först hästkött i lasagnen, sen i köttbullarna och i korven. Var kommer denna härva sluta? Plötsligt känner man en molande äckelkänsla av besvikelse och respektlöshet mot oss konsumenter.

Ska vi skylla oss själva när vi köper färdigmat eller äter ute? Självklart inte! Vi ska inte vilseledas. Däremot måste vi kräva att det som står på en förpackning faktiskt är det den innehåller. Står det nötfärs så ska det vara nötfärs och inte hästkött eller något annat för den delen. Vi måste lita på det fabrikanterna faktiskt intygar vad förpackningen faktiskt innehåller. Vi måste börja ställa krav och inte vilseledas.

Hästkött är inte farligt i sig att äta men tyvärr är hästar oftast fullproppade med antibiotika, steroider och andra medikament. Dessa ämnen är sedan automatiskt en ingrediens i våra måltider.

Hur ska vi undvika att bli lurade? Det är svårt om man köper färdigmat och äter ute. Men du kan med lite ansträngning faktiskt göra det svårt att få hem hästkött och servera det omedvetet på din tallrik. Lite smarta tips för ett bättre mer medvetet konsumerande:

  • Försök att tänka: ”Från gård till tallrik”. Sök upp en gårdsbutik där köttet också säljs direkt i butiken. Man kan exempelvis köpa ett halvt lamm, färska ägg och nötkött. Många gånger kan du få köttet styckat i finare delar medan du tittar på.
  • När du handlar i vanlig butik kan du försöka handla svenskt, ekologiskt och närproducerat.
  • Idag kan man köpa ”spårbart” kött. Du ska som konsument kunna få reda på från vilken gård ditt kött kommer ifrån.

Ha en bästa dag!

Smarttrainer

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s