Fett!

images

För att uppnå optimal hälsa är fetter nödvändiga. De behövs för att hålla en normal hormonalans och för att bygga cellerna i din kropp. Det viktiga är att du intar rätt sorters fetter som är högkvalitativa för att kroppen effektivt ska kunna använda dem på bästa möjliga vis.

Många processade livsmedel innehåller transfetter och strukturmässigt så är dessa transfetter närmare plast än fett! Transfetter är även i många studier kopplade till hjärt -kärl sjukdomar och förhöjda kolesterolnivåer.

Kolesterolet är högt  så säger läkarna ofta till patienten att undvika mättat, animaliskt fett (smör, ost och ägg), att äta låg fettdiet med grönsaker och säd och att byta ut smör mot lättmargarin. Margarin är en grönsaksoljebaserad produkt som är billigare än smör, men som tyvärr ofta innehåller massor med transfetter. Synd att fler läkare inte läst på bättre om senaste rön.

Bra fetter

Människan är framför allt anpassad till animaliska fetter. Av de vegetabiliska fetterna har vi också en tidig anpassning till kokosfett. Fiskfetterna (omega 3) är viktiga för hjärnans och övriga nervsystemets utveckling. Omega 3 skyddar också mot inflammationer och är antidepressiv. Omega 3 är särskilt viktigt för gravida och ammande mödrar, liksom för barn.


Dåliga fetter Transfett & härdat fett
Härdat fett kan innehålla transfettsyror som ökar risken för hjärt-kärlsjukdom. Växtoljor härdas för att göra fettet hårdare och öka hållbarheten. Under den kemiska processen omvandlas det omättade fettet till mättat.

Margarin
Finns som lättmargarin, hushållsmargarin eller flytande margarin och består av både animaliska och vegetabiliska fetter. Fetterna blandas på olika sätt och i vissa delar av processerna används kemikalier. Innehåller mycket omega 6-fett.

Matoljor
Majsolja och solrosolja  är ­exempel på oljor som du kan undvika. Innehåller högre halter av omega 6-fetter.

Ha en bästa dag!

Smarttrainer

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s