Salt på tapeten

images

Salt har varit ett hett ämne här på Smarttrainer. Nu har det kommit ännu fler rön som pekar på att vi bör vara ännu försiktigare med vårt saltande då det visat sig framkalla de autoimmuna sjukdomarna Multipel Skleros, det vill säga MS och typ 1 diabetes. Autoimmunitet är när immunförsvaret går till angrepp på kroppens egen vävnad.

Evolutionärt sett är människan anpassad till en kost med lite salt. I dag innehåller alla västerländska dieter mycket salt, vilket har lett till en ökning av högt blodtryck och kanske också autoimmuna sjukdomar.

Forskarna har bland annat visat att möss med högt saltintag fick ökad produktion av en cell kallad Th 17, som kan orsaka autoimmuna sjukdomar. Och möss som modifierats genetiskt för att utveckla ms mådde mycket sämre om de fick högre halter av salt än modifierade möss med lägre saltintag.

Forskarna planerar nu  att gå vidare med patientstudier för att undersöka mer specifikt på vilka sätt salt eventuellt kan påverka de autoimmuna sjukdomarna.

Även om de är noga med att understryka just att det behövs fler studier för att fastställa vilken roll saltet spelar i utvecklandet av tillstånden – som är väldigt komplexa – tillägger de samtidigt att det av många andra hälsoskäl finns en anledning att försöka hålla nere sitt saltintag. Det är mycket intressanta studier som kartlägger molekylära och cellulära mekanismerna för hur omgivningsfaktorer kan påverka vår hälsa.

 

Källa: Tidskriften Nature

 

Ha en bästa dag!

Smarttrainer

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s