Avokado-en frukt?

index

Visste du att avokadon räknas till fruktgruppen? Många tar den för en grönsak. Den ser oansenlig ut med sitt skrovliga skal och murriga färg, ibland ser den nästan lite rutten ut… Men egentligen är den en riktig energibomb!

Den innehåller mycket vitaminer, mineraler, nyttiga fettsyror och antioxidanter. Dom nyttiga fetterna består främst av enkelomättat fett som har förmåga att sänka den dåliga kolesterolhalten och höja det goda. Omega 3 fettsyrorna bidrar till att förhindra rynkor, förbättra hjärnkapaciteten och lindra smärta som vid artrit. Avokado innehåller även oljesyra, en byggsten för omega 9, som är bra för huden och verkar antiinflammatoriskt.

Fettsyrorna gör underverk för kärl, hjärta, nerver och celler. Alla borde äta avokado – jämt. För inte så länge sedan var man rädd att den var för fet, men det är själva fettet som är kuren våra kroppar skriker efter. Äter vi avokado får kroppen till exempel hjälp att ta åt sig vissa fettlösliga vitaminer som vi skulle gå miste om annars.

Vi importerar avokado hela året från bland annat Chile, Kenya och Sydafrika. Avokadon plockas från trädet när den är omogen, kyls ned och fraktas hit med båt. Först när den kommer ut i rumstemperatur påbörjar mognadsprocessen.

När är avokadon mogen?  Avokadon ska kännas tung för sin storlek, lägg den i handen och tryck lätt i den smalare änden. Ger den efter lite grand är avokadon ätmogen. Då kan den förvaras i kyl någon dag, men ska helst ätas genast. Undvik skadade exemplar.

Sverige är faktiskt det land i Europa som äter mest avokado per person efter Danmark. I butikerna stöter man sorgligt ofta på antingen stenhårda eller tråkigt övermogna exemplar.

Mosa den till barnen med lite citron, lägg i salladen, eller mixa till en smoothie. Du blir mätt och tillgodoser dig en hel del näringsämnen.

Förvara i rumstemperatur tills den mognar eller vill få din avokado att mogna snabbare så låt den ligga i en papperspåse tillsammans med ett äpple. Äpplet avger etyléngas, ett mognadshormon, som påskyndar mognaden.

 

Ha en bästa dag!

Smarttrainer

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s