Gari

index

Ingefära är en asiatisk krydda eller ört. Roten, som även är känd som rhyzome används i matlagning, bakning, te och en massa annat och har under många århundraden använts även i medicinska syften för att lindra många vanliga sjukdomar såsom illamående, reumatism och högt blodtryck.

Gari är namnet på inlagd ingefära som brukar användas flitigt i bland annat Japan. Det finns färdiglagad gari i burk men innehållet är oftast översockrad och det är alltid godast att ha sin egna gari i kylen. Gott till sashimin eller din stekta lax. Här kommer Smarttrainers recept på gari:

Du behöver:

  • Färsk Ingefära 150,0 gram
  • Risvinäger 1,5 dl
  • Stevia eller Sukrin 1 krm koncentrerad Stevia eller 3 mastkedar Sukrin strö
  • Salt 0,5 tesked

1 Konservburk med lock

        Gör så här:

  • Skala ingefära utan att ta bort för mycket av ingefäran, t.ex. genom att skrapa med bladet på en tesked. Skär ingefäran i papperstunna skivor med en vass kniv.
  • Koka upp vatten. Häll det över ingefäran i en skål. Låt stå i 5 minuter. Häll över i ett såll och låt vattnet rinna av ordentligt. Lägg skivorna i en burk (med lock).
  • Koka upp risvinäger, Stevia eller Sukrin och salt. Häll dressingen på ingefäran. Täck med lock och låt svalna.
  • Ställ in i kylskåp minst ett par timmar. Hållbar i flera månader.
  • Vid servering: Ta ut en klump och kläm ut vätskan.

Ha en bästa dag!

Smarttrainer

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s