Äkta mat

Image.aspx

Margarin försäljningen har rasat. Smör har ökat i försäljning. Producenterna gör allt för att öka på med all marknadsföring. Det senaste är att  du ska trycka i dig fler mackor och öppna ett ”fettkonto”. Så fel…  http://www.fettkontot.se/

Margarin är framtaget som ett billigare alternativ till smör. Det är en hårt processad industriprodukt som sägs vara både naturlig och dessutom nyttigare än smör. Mycket tråkigt då många tror att de äter nyttigt och dessutom ökar på med övriga kalorier, oftast från snabba onyttiga kolhydrater.

Fett utvinns ur exempelvis rapsoljefröer med hjälp av extraktionsbensin. Fettet syrabehandlas med fosforsyra och sedan används lut för att få bort lecitin och fria fettsyror.
Oljan bleks för att avlägsna den naturliga färgen. Lukt och lösningsmedelsrester tvättas bort, så kallad deodorisering. Om fettet ska härdas, d v s få en fastare form används vätgas och nickel. Om man använt palmolja nedkyls den och filtreras ibland tillsammans med lösningsmedel för att kunna dela upp i fraktioner med olika smältpunkt.

Du ska se upp för Becels pro-aktiv som sägs vara kolesterolsänkande, består av vegetabiliskt fett och aromämnen, förtjockningsmedel, emulgeringsmedel och konstgjorda vitaminer och det numera omstridda Vitamin A. Lätt och Lagom från Arla består främst av vatten. Sedan tillkommer 16 ingredienser. Smaken av smör kommer endast från konstgjorda aromer, inte så hälsosamt.

Tycker du att äkta smör är för hårt att bre på ditt bröd, köp Bregott  i full fettsversion. Bregott tillverkas inte som margarin eftersom det inte behöver gå igenom någon härdningsprocess. Smakar nästan som smör och innehåller bara grädde rapsolja, salt och syrakultur.

Ha en bästa dag!

Smarttrainer

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s