Prestigelös rörelse

Barn-och-idrott

Många barn och ungdomar får för lite naturlig rörelse i sin vardag. Antingen är de med i någon idrottsaktivitet och har träning 7 dagar i veckan eller så sitter de i soffan och har inga aktiviteter alls. Det verkar inte finnas något däremellan. När såg man några barn lira boll helt prestigelöst och avslappnat?

Tyvärr har jag sett med egna ögon hur många drivs till någon slags överträning, där barnet/ungdomen till slut ger upp då man inte orkar med träningen som tar över hela livet och består till slut av tävlingar och elitistiskt tränande. Stackars barn och framförallt deras föräldrar som aldrig har en ledig dag i veckan på grund av allt körande till tävlingar på helgerna.

Vad kan vi göra för att uppmuntra fler unga till naturlig rörelse/idrott utan krav på prestations jämförelser?

  • Idrott för barn ska vara lekfull, allsidig och bygga på barnens egna behov och förutsättningar och se till barnens egna utveckling och framsteg. Fråga ditt barn vad han/hon brinner för?
  • Uppmuntra  kommunerna att fler lekparker har möjlighet till spontant idrottande i enkla former. Två fotbollsmål borde vara billigare att sätta upp än att ha söndersparkade busskurer varje helg?
  • Sluta med tävlingar och jämförelser av prestationer barn emellan. Alla har förutsättningar för någon sport, men barnet ska få välja och avgöra vad han/hon vill ägna sig åt. En lite mullig flicka ska kunna välja dans om hon tycker det är roligt. Bort med inpräntad stereotyper.
  • Barn mår bra av att utöva flera olika idrotter och ska ha rätt att göra detta i olika föreningar. Man behöver inte rikta in sig på just en sport.

Det är vi vuxna som kan påverka och få barnen/ungdomarna att vilja röra sig utan krav på prestation och resultat. Det kommer bara att föda en spontan nyfikenhet och lust att utöva idrott.

Ha en bästa dag!

Smarttrainer

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s