Liten knöl…

111346_3820

Ingefära kan göra din mat mycket sundare. Med några centimeter av en ingefärsrot räcker för att göra maten mycket nyttigare.

Ingefära odlas kommersiellt i många varmare regioner i världen där somrarna är långa nog för att roten eller stammen till fullo ska hinna utvecklas. Men om du bor i ett kallare område kan man faktiskt odla ingefära i krukor i ett växthus eller i ditt hem.

Den färska roten är tillgänglig året runt i de flesta livsmedelsbutiker. Du kan också köpa pulvriserad ingefära som är mer lämpad för drycker eller matlagning. Men när så är möjligt bör du verkligen försöka välja färsk ingefära eftersom det innehåller mer näringsämnen och antioxidanter och därför kan ge dig fler hälsofördelar. När du köper färsk ingefära bör du leta efter en rot som är fast och ljusbeige.

Ingefära innehåller en grupp unika växtoljor som heter gingeroler. Dessa har förmågan att motverka inflammation i kroppen och minskar dessutom risken för att utveckla hjärt-kärlsjukdomar, diabetes, demens och många andra livsstilsrelaterade sjukdomar.

Ingefära innehåller även kalium, kalcium, magnesium, fosfor, koppar, mangan, zink och vitamin B-6, C och E.

Ingefära bidrar till att öka blodflödet i hela kroppen. Det hjälper till att sänka kolesterol och triglycerid nivåer och därmed kan det bidra till att förhindra högt blodtryck, åderförkalkning, hjärtsjukdomar och stroke.

Studier visar att antioxidanterna som finns i ingefära kan ha en viss effekt för att döda av cancerceller naturligt. Enligt studier kan ingefära även hjälpa till mot äggstocks-, bröst- och hudcancer.

Hur kan du då få i dig denna knöl naturligt?

Enklast är att riva den med rivjärn i marinader i sommar, över kött och grönsaker. Du kan också tillaga en god kopp ingefära te. Detta te hjälper till att lindra matsmältningsproblem när det konsumeras efter en måltid.

Ingefära-te recept

  • Koka upp vatten
  • Riv av några några strimlor färsk ingefära (mängd beroende av hur starkt te du vill ha) och tillsätt vattnet
  • Låt vattnet sjuda några minuter
  • Tillsätt eventuellt honung/sötningsmedel för att få lite mer sötma

Ha en bästa dag!

Smarttrainer

Annonser

En kommentar Lägg till

  1. Ingefärs te är hur gott som helst!! Minst en kopp om dagen!!!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s