Fettets verkliga inverkan på sockret

 images

Många diabetespatienter som äter begränsat med kolhydrater har erfarenhet att blodsockret blir högt av fett. Diabetiker beräknar oftast mängden kolhydrater på tallriken och anpassar insulindosen efter det. Men, det har visat sig i en  amerikansk studie på typ 1 diabetiker att det är mer komplicerat än så. Den visar att också fettet i måltiden påverkar blodsockret och kravet på insulindos.

Forskare vid Joslin Diabetes Center i Boston, USA, konstaterar att fettmängden i en måltid påverkar blodsockret i timmar efteråt.
– Vi ville ta reda på den underliggande orsaken till de här oförklarliga fluktuationerna i blodsocker och insulinkrav, säger undersökningsledaren Howard Wolpert till Science Daily.

Sju vuxna typ 1 diabetiker deltog i den två dagar långa undersökningen där de åt noggrant kontrollerade måltider parallellt med att deras socker- och insulinnivåer kontinuerligt följdes. Patienterna hade en insulinpump och en blodsockermätare. Pumpen utsöndrade automatiskt insulin efter behov.
Frukostarna och luncherna hade samma låg-fett innehåll. De båda middagarna hade samma mängd kolhydrat och protein men den ena var låg-fett och den andra hög-fett, 10 respektive 60 gram fett.

När resultaten analyserades visade det sig att deltagarna behövde mer insulin efter måltiden med hög fettnivå, 12,6 jämfört med 9 enheter. Skillnaden varade i fem till tio timmar efter måltiden.
– Detta demonstrerar begränsningarna med att avgöra hur stor dos måltidsinsulin man ska ta enbart utifrån en beräkning av hur mycket kolhydrater maten innehåller. Även fettmängden måste tas med i beräkningen, säger Howard Wolpert.

Forskargruppen ska nu starta en ny studie vars syfte är att ta reda på den bästa insulindosen för måltider med mycket fett.
– Vi ska identifiera olika individuella skillnader som påverkar hur mycket extra insulin som behövs för att täcka en fettrik måltid, säger Howard Wolpert.
Ännu en undersökning som planeras är att studera om en reduktion av fett i maten förbättrar blodsockerkontrollen.

Om vi som diabetiker påverkas, hur ser det ut för en frisk individ?

Källa: Diabetesportalen

Ha en bästa dag!

Smarttrainer

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s