Insulin-din vän och fiende

on

insulin

Som typ 1 diabetiker överlever du inte många dygn utan insulin. Som icke diabetiker behöver du aldrig tänka på att tillföra insulin då din kropp hanterar det med precision som du aldrig lägger märke till. Som insulinberoende diabetiker är det ett finlir som ingen annan än den sjuke kan förstå sig på. Det är väldigt sällan som man kan justera exakt och det kan gå både upp och ner om du tillför för mycket eller för lite insulin. Många icke diabetiker kan ibland kommentera det hela med att man borde veta hur mycket man tog förra gången när man åt en likvärdig måltid? Ja, tänk om det vore så enkelt. Då skulle man givetvis ta fram exakta tabeller med insulindosering efter vad man hade tänkt inta för mat. Tyvärr är inte situationen så enkel.

Allt spelar in i en diabetikers liv. Hormoner, känslor, stress, om du är upprymd, motionerat eller sovit för dåligt. Alla pusselbitar spelar in och bildar ett samspel i din kropp som är oerhört komplicerad.

För mycket insulin kan få dig att bli låg och bli medvetslös. För lite kan få ditt blodsocker att hamna högt och i långa loppet skada kärl, ögon och inre organ.

Det bästa du kan göra är som diabetiker att försöka få ett samspel. Ha rutiner och försöka se det som en helhet. Du som är frisk ska försöka leva sunt och försöka ha en jämn insulinnivå. Det når du bäst genom att äta, motionera och undvika stress.

Ha en bästa dag!

Smarttrainer

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s