Sur men nyttig

images

Limefrukten är relativt nykomling  för oss nordbor. Liten men full av nyttigheter!

Denna lilla ovala citrusfrukt med grönt skal och fruktkött växer på träd som frodas i tropiska och subtropiska klimat. Troligen har de sitt ursprung i Sydostasien.Eftersom limefrukten är den suraste av alla citrusfrukter används den med fördel i juice eller matlagning. Limen är en bra källa till fiber och innehåller mycket C-vitamin. Limejuice har även antibakteriella egenskaper och används på en del platser som botemedel på finnar och munsår. Den sägs också kunna främja matsmältningen, rena levern och bekämpa dålig andedräkt. Med andra ord en liten suris med en hel del fördelar!

Välj limefrukter som har släta, glänsande och ljusgröna skal och som känns tunga för sin storlek. Trots att de får en mer gulaktig ton när de mognar är de godast när de är gröna. Undvik de som har bruna fläckar eftersom frukten då kan vara dålig och smaka mögligt.Lime förvaras i rumstemperatur och håller sig färska i upp till en vecka, så länge de hålls borta från direkt solljus. De kan förvaras i kylskåp, insvepta i en löst förseglad plastpåse, i upp till 14 dagar – men inte längre för då börjar de förlora sin smak.
Lime används såväl i söta som syrliga rätter och är den viktigaste ingrediensen i många asiatiska och sydamerikanska  rätter. Lime kan ersättas med citron, men vad gäller smaken, har lime en starkare och syrligare smak än vad citroner har. Använd limen för att förgylla ditt vatten, enkelt, fräscht och nyttigt!
Ha en bästa dag!
Smarttrainer
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s