Det enkla och goda…

images

Många favoriter finns på julbordet i år. Kalkonen gör stor entré istället för skinka. Här kommer ett recept som alltid går hem och svår att misslyckas med. Köttet blir extra saftigt tack vare kryddsmöret som får smälta in.  Kalkon kan annars bli lite torrt och tråkigt. Ett bra tips är att ha lite extra kryddsmör och lägga på varje gång du tar fram din kalkon och serverar. Enkelt och så gott!

Kryddsmör

1 kalkon ca 3-4 kilo

•600g rumstempererat smör
•ca. 15 skivor rökt skinka
•4 klyftor vitlök
•färsk timjan efter smak
•1 röd chili
•salt och peppar

Finhacka skinka, vitlök, timjan och chili i en matberedare. Tillsätt smöret och låt allt mixas ihop ordentligt, krydda med salt och peppar efter smak.

Skölj av kalkonen och torka av den ordentligt och placera i en ugnsform med lite olja i botten. Lossa skinnet försiktigt från bröstet så att det bildas två fickor. Skär två skåror i varje lår. Stoppa in massor av smör innanför skinnet och massera även in smöret i skårorna på låret. Pensla smält smör utanför kalkonen på skinnet. Låt kalkonen stekas i ugnen på ca. 175-200 grader tills den fått fin färg och är helt genomstekt. Man brukar säga att det tar ungefär 45 minuter/kg kalkon och min kalkon togs ut ur ugnen efter ca. 2,5h. Under hela stekningstiden öser du med det smälta kryddsmöret för att få kalkonen riktigt saftig.

Kalkonsås

•2dl steksky
•2 dl helfet grädde
•1 matsked Renée Voltaires grönsaksbuljong

Vispa ihop allt och koka upp.

Till kalkonen kan du servera ugnstekta grönsaker såsom broccoli, squash och härlig brysselkål som hör julen till!

 

Ha en bästa dag!

Smarttrainer

 
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s