Stick hål på myterna

images

Idag ska vi sticka hål på några vanliga myter som bara blir hinder på vår väg mot framgång. Kom ihåg att i slutändan så vet du vad din kropp svarar bäst på.

Våra vanligaste myter:

Man måste träna minst fyra timmar i veckan för att få muskler.

Falskt
Det räcker med tre 30 minuters styrketräningspass i veckan för märkbara resultat. Egentligen ger all typ av träning muskler, även promenad.

Jag har grundkondition, så jag behöver inte träna.

Falskt
Kondition är en färskvara, som måste upprätthållas. För att behålla en god kondition krävs därför regelbunden träning, men det räcker faktiskt med ganska små ansträngningar.

Man förbränner mer när man springer än går i rask takt.

Sant
Din totala energiförbrukning är betydligt större när du springer än när du går. Löpning är dessutom en riktig konditionshöjare, vilket för att du förbränner mer i vila.

Mer muskler förbränner mer kalorier.

Sant
Ämnesomsättningen ökar med varje kilo muskelmassa du lägger på dig. Det i sin tur gör att det blir lite lättare att undvika att gå upp i fettvikt.

Det är svårt att förbränna fett.

Falskt
Vi förbränner fett hela tiden. Även om vi inte är fysiskt aktiva. Sen är det förstås så att vissa människor har större förbränning än andra och därför inte går upp i vikt lika lätt. Men självklart styr du också själv förbränningen genom det du stoppar i dig och genom hur mycket du rör dig.

Gymmet är enda lösningen.

Falskt
Du behöver inte ingen särskild utrustning för att hålla dig iform. Armhävningar, push ups och burpees, kommer du långt på. Se vidare i min blogg efter bra övningar.
Smal är vältränad.

Falskt
Smala personer som inte tränar kan mycket väl bära på en hel del osynligt fett och vara i betydligt sämre kondition än någon som är kraftig men tränar regelbundet. Alla tränar inte för att bli smala…

En överviktig person kan ha väldigt mycket muskler under sitt fett eftersom kroppen bär på mer vikt. En överviktig kropp kan vara stark och ha en hög BMR (basal omsättning), dock med högre fettprocent som döljer musklerna. En smal person behöver inte ha muskler på kroppen och kan istället ha en relativt hög fettprocent men ändå ge ett slankt intryck.

Konditionsträning är bättre för att komma i form än styrketräning.

Både sant och falskt
För att förvandla om sin kropp måste man träna med vikter men för att öka konditionen måste vi träna konditionsträning. Allsidig träning med inslag av båda träningsformerna är det som är lämpligast ur hälsosynpunkt.

Bara man motionerar spelar det ingen roll vad man äter.

Falskt
När man motionerar, så blir det viktigare vad man äter, att vi äter och bygger upp kroppen på ett bra sätt. Vem vill motionera och inte få ett bra resultat från sin insats? Träning och bra mat går hand i hand och tillsammans med god sömn, vätska, regelbundenhet och en trevlig och lugn tillvaro, så finns alla förutsättningar för att få en stark kropp.

Ha en bästa dag!

Smarttrainer

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s