Lagom mycket – alltid bäst?

index

I flera studier har man konstaterat att en liten, regelbunden konsumtion av alkohol minskar risken för stroke och hjärt/kärlsjukdomar. Av detta är det lätt att dra slutsatsen ”drick några öl om dagen, och lev frisk längre”. Men tyvärr visar samma studier att en för hög konsumtion markant ökar risken för samma sjukdomar. Problemet är att avgöra var gränsen går.
Ett par glas vin om dagen tros vara ok, men mer än tre är det definitivt inte. Mängden varierar naturligtvis mellan olika personer och kön. För kvinnor anses 1-2 glas dagligen skydda. För män gäller 1-3 glas. Det finns dock studier där man inte kunnat påvisa någon skyddande effekt. En studie har visat att den skyddande effekten hos män endast ses hos män äldre än 50 år. Det går heller inte att ”spara” sin ranson till ett tillfälle i veckan med motiveringen att totalkonsumtionen ändå är densamma.
Vissa alkoholhaltiga drycker (ex vissa ölsorter och whisky) innehåller också cancerframkallande ämnen som kan öka risken för främst bröst- och magcancer. Totaleffekten är med andra ord otydlig, men om man ska välja något är sannolikt vin det bästa alternativet eftersom det innehåller rikliga mängder med antioxidanter som bevisats motverka samma sjukdomar.

Så lagom mycket är nog alltid bäst?

Ha en bästa dag!

Smarttrainer

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s