Högt protein intag och IGF 1

 

Genom att fasta  har forskare tidigare visat att möss och andra gnagare kan leva betydligt längre än annars. Men ny forskning visar att det inte räcker att enbart begränsa kalorierna. Att äta protein i normala mängder verkar vara en viktigare komponent för människor som vill leva friska länge.

Tyvärr väcker det lite huvudbry för mig då jag satsat mycket på animaliska proteiner och det verkar som om det är dessa som får värsta IGF-1 flödet att kicka igång. Som diabetiker har jag också uppmärksammat att jag får tillföra en hel del insulin när jag intagit stora mängder protein och fett för att få ner blodsockret. Hos övriga friska sker detta utan att ni märker något då er bukspottskörtel producerar mer insulin automatiskt och ni får likt oss diabetiker därefter en viktuppgång.

Vår västerländska kost förefaller vara ett potent sätt att stimulera produktionen av IGF-1 hos människor; den består av mycket insulin främjande  mat såsom vete och mjölkprodukter.  Dessutom äter många människor en hel del socker  vilket vidare ökar på insulin-responsen på vårt kostintag. Det är en viktig del av kopplingen mellan hur vi äter  och vår hälsa, men även vårt relativt stora proteinintag stimulerar levern att producera mer IGF-1 och man har i studier på kalorirestriktion sett att kalorirestriktion i sig inte minskar mängden IGF-1, men att en sänkning av dagligt proteinintag  gör det enligt många studier. Så en minskat protein intag håller nere  IGF-1 i blodet.

Detta är värt att tänka på för många män som samtidigt får i sig stora mängder mejeriprodukter och kanske har arvsanlag för prostata cancer.

Många på gymmen som intar proteindrinkar, undrar nyfiket hur muskelmassan ska bibehållas. Det är inte så svårt, se bara på schimpanserna eller en stor muskellös oxe som endast betar proteinrika vegetabilier.

 

Ha en bästa dag!

Smarttrainer

 

 

 

 

 

 

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s