En tickande bomb….

SEK-hand-h

I dag lever 350 miljoner människor i världen med diabetes typ 2. År 2030 väntas siffran ha ökat till 550 miljoner.
Det är den snabbast växande sjukdomen i hela världen och den största utmaningen för sjukvården. Kostnaderna börjar redan att bli oöverstigliga i många länder. Fler och fler insjuknar och många blir bara yngre när de insjuknar i typ 2 diabetes. I Sverige har 6-7 procent typ 2 diabetes. Går vi tillbaka 50 år i tiden var siffran 1-2 procent. Snabbast är ökningen i  Asien och Mellanöstern.  I USA, där problemet funnits ett tag, finns vissa stater där det  är så mycket som 50 procent av befolkningen som har diabetes typ 2. De har inte råd att behandla alla, vilket gör att risken för sen komplikationer blir stor. Amputationer, njurdialys och blindhet är några av sviterna av en illa skött diabetes.

Hur har denna tickande bomb uppkommit? Enkelt, vi har inte genetiskt anpassat oss till vår nya livsstil.
Lösningen på problemet bör rimligtvis vara att minimera det som genererar det höga blodsockret, nämligen fel kost. Det är fysiologisk logik och är väl känt sedan William Bantings (1863) tid och från Linnés lappländska resa (1700-talet).  Dessutom rör  vi på oss mindre naturligt. Det är en explosion mellan arv och miljö.

Läkare skriver ut medicin på löpande band. Först tabletter för typ 2 diabetiker och om blodsockret fortfarande är högt, insulin. Man behöver inte vara läkare för att konstatera att livsstils förändringar är  samhällsekonomisk  det bästa och för att undvika mänskligt lidande i form av läkemedelsbiverkningar och sen komplikationer. Man måste gå till botten med problemen. Om diabetesvården sköttes med kostomläggning istället för den sjuka omvårdnad som erbjuds idag skulle vårt samhälle se annorlunda ut. Vi skulle kunna satsa mer pengar på skolan och våra barns kost i förskola och skola.

Som typ 1 diabetiker ser jag hur mycket kosten betyder.  Hade jag haft minsta chans att bli bättre och till och med frisk så hade jag tagit till mig all kunskap för att slippa insulininjektionerna. Tyvärr har sjukvården och läkarna har inte en susning om att just en felaktig kost kan vara orsak till en rad sjukdomar. Det är ett arrogant beteende då dessa personer besitter en mak och påverkan i vårt samhälle. Tyvärr kommer vi aldrig få reda på bakgrunden till detta beteende men visst luktar det lite illa?

Det finns ingen anledning att vänta på en attitydförändring från sjukvårdens sida om man själv vill påverka sin hälsa i en positiv riktning. Det bästa är att du bestämmer din väg och över din hälsa. Du äger kompassen!

 

Ha en bästa dag!

Smarttrainer

 

 

 

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s