Vad gör jag för fel?

images

Tränar du regelbundet och äter rätt? Ändå rund runt midjan? Då kanske du glömmer att du ska stressa mindre och finna inre ro för att få bästa hormonella balans.

Nu är det vetenskapligt bevisat, långvarig psykisk stress kan upphäva de positiva effekterna av fysisk aktivitet och bra matvanor och framkalla rubbningar i ämnesomsättningen.
Det framgår av en doktorsavhandling vid Akademiska sjukhusets medicinklinik i Uppsala. Det är faktiskt första gången som det under kontrollerade förhållanden visats att långvarig mental stress leder till bland annat bukfetma, höjt blodsocker och andra negativa förändringar.
I en av studierna i avhandlingen har man under fem månader i detalj följt 16 män som deltog i de kanske tuffaste havskappseglingarna av alla, Volvo Ocean Race. Själva seglingarna kräver en extremt hög grad av fysisk aktivitet, men även under ”viloveckorna” vid de olika etappmålen ingick regelbunden så gott som daglig motion.
Under hela resan åt männen mestadels en medelhavskost, noga beräknad för att täcka deras energibehov under strapatserna och förse dem med bästa tänkbara balans av olika näringsämnen. Vanligtvis har såväl motion som den sortens mat positiva effekter på ämnesomsättningen. Normalt brukar motion bidra till att blodtryck, blodsocker och insulinvärden sjunker, men för seglarna pekade de i stället uppåt under tävlingens gång.
Förklaringen  till uppkomsten av dessa störningar är att männen var utsatta för ihållande psykisk stress under tävlingsmånaderna. Förhöjda nivåer av vissa stresshormoner tros vara en viktig orsak till det metabola syndromet. Havskappseglingar är inte precis en sport som gemene man ägnar sig åt. Men mycket pekar på att återhämtning är minst lika viktigt som träningen.
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: