Söndag här och nu

images

 

Söndag och späckat schema inför julen?  Traditionellt har butiker varit stängda på söndagar. Vi vilade och tänkte på annat än att shoppa. På 1970-talet släpptes öppettiderna fria i Sverige, efter att ha varit styrda av lagar. Idag är söndag ingen vilodag utan vi kör på hela veckan. Låt oss ta denna söndag och tänka på att vara närvarande i nuet.  Du tänker ca 40 000 tankar per dag. Det är lätt att fastna i tankarna på vad komma ska och fastna där. Vi skulle behöva mer mindfulness och fokusera på här och nu.

Du kan öka din förmåga till medveten närvaro genom att meditera och träna på olika sätt. I meditationen sitter du i stillhet och fokuserar på din andning eller ligger ner och känner igenom kroppen. Du kan också träna till exempel yoga och tai chi och bli medveten om kroppen i rörelse.

Du kan träna medveten närvaro i det mesta du gör i din vardag. När du till exempel är med dina barn, lagar mat,  promenerar eller bara lyssnar när någon har något att berätta. Barn är experter på att upptäcka om du är med i sinnet på riktigt. Det beror på att barn sällan oroar sig för framtiden. Det är här och nu som gäller.  Du kan öka närvaron genom att göra en sak i taget, fokusera på det du gör och vad du upplever. Med detta ökar du din förmåga att uppmärksamma det som finns i stunden precis som det är, utan att döma eller värdera.

 

Ha en bästa dag

Smarttrainer

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s