Nöj dig med lagom

images

Brukar du köra långpass på löpspåret. Vill du leva längre bör du dra ner på takten när du löptränar. Senaste rön visar nämligen att lagom är bäst.

Hjärtforskaren Peter Schnohr har i många år studerat joggingens effekt på Köpenhamnsbor. En ny studie, som presenteras i tidskriften Journal of American College of Cardiology, visar att en till 2,4 timmars jogging per vecka och maximalt tre gånger i veckan är bäst. I studien följdes 1.098 hälsosamma joggare och en kontrollgrupp på 413 hälsosamma men stillasittande personer, som inte joggade, under en tolvårsperipod. Bland joggarna mättes hur ofta, hur länge och hur snabbt de sprang. Det visade sig att de joggare som sprang snabbt löpte lika stor risk att dö som de som inte joggade alls, under studiens gång. Schnohr anser att hård träning som utförs under årtionden kan innebära risker, speciellt för hjärtat. Om ditt mål är att minska risken att dö i förtid och öka den förväntande livslängden, så är att jogga några få gånger i veckan i måttlig fart en bra strategi. Mer än så är inte bara onödigt, det kan till och med vara skadligt visar studien. Peter Schnorhr betonar att takten hos de långsamma joggarna i studien ändå motsvarar kraftig motion, och det som beskrivs som ansträngande jogging motsvarar mycket kraftig träning.
• Köpenhamns stads hjärtstudie startade 1976 och följer 20 000 mäns och kvinnor i åldern 20-93 år. • Hittills har studien resulterat i över 750 publicerade artiklar. • En tidigare publicerad studie pekade att den förväntade livslängden hos joggande män ökade med 6,2 år och hos kvinnor med 5,6 år. • Enligt forskarna bör målet med en joggingtur vara att bli lite andfådd, men inte väldigt andfådd, för att uppnå så positiv effekt som möjligt.
Källa: European Society of Cardiology
Ha en bästa dag!
Smarttrainer
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s