Åldras långsamt och länge…

lev-längre-300x200

 

Vi är många som skulle vilja leva till en riktigt hög ålder, men andra skulle bara vilja bli riktigt gamla  om de var vid god hälsa och inte lida av olika ålderskrämpor. Det är möjligt att ha båda, men det är viktigt att ta hand om din kropp på bästa sätt för att uppnå detta. Hur optimerar du dina möjligheter för att uppnå ett långt och hälsosamt liv?

 • Ät minst tio portioner frukt, bär och grönsaker dagligen.
  Detta ger bland annat hög andel fibrer, vitaminer, mineraler, antioxidanter och fytonäringsämnen.
 • Ät gärna olivolja, avokado och valnötter flera dagar i veckan. Dessa är laddade med omega-3-, omega-6- och andra nyttiga fettsyror.
  Begränsa mängden mindre hälsosamma mättade fetter och välj istället det mer nyttiga kokosfettet. Undvik transfetter och dåliga vegetabiliska oljor som ofta förekommer i bland annat bakverk, bröd, godis och chips
 • En bra daglig dos är 800–1 200 mg DHA och 1 000–2 000 mg EPA. Observera att om du äter 3–5 portioner fisk dagligen i form av sardiner, sill eller vildlax kan du minska omega-3-intaget med ca 30 procent.
 • Intag av vitt socker i form av sukros eller glukos samt hög fruktos majssirap ökar risken för leverskada, blodsocker störningar, hjärt-kärlsjukdomar, cancer samt snabbar på hjärnans åldringstakt och utveckling av demens och Alzheimers. Undvik sötade livsmedel.
 • Högt och/eller obalanserat blodsocker skadar kroppen, kärlen och vävnaderna på lång sikt. Ät därför en kost som stabiliserar blodsockret, bland annat genom att äta flera proteinrika fiber- eller fettrika mål och mellanmål dagligen. Se till att varje måltid innehåller tillräckligt med protein, fett och mindre mängd kolhydrater.
 • Drick te eller vatten till maten. Följande teer rekommenderas: vitt te, grönt te och rött te.
 • Intag av multivitaminer och andra kosttillskott har visat sig bidra till längre överlevnad och bättre hälsa upp i åren. Ät minst en multivitamin-mineralkombination med optimala doser av näringsämnen.
 • Regelbundna behandlingar som massage, shiatsu, akupunktur, fotvård och naturupplevelser håller dig både friskare och gladare.
 • En av de viktigaste nycklarna till ett långt och värdefullt liv är att hitta passion, glädje och frihet. Det gäller i privatlivet, i dina relationer, ditt jobb och i många andra delar av tillvaron. Gammalt groll och fejder får dig att må dåligt och stressas inombords, Gör du allt annat rätt och mår dåligt inombords så är det dags att prata ut, eller hur?

Så njut av varje sekund, det är en del av ditt liv!

 

Ha en bästa dag!

Smarttrainer

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s