Varför äter du?

ladda ned (1)

 

 

Äter du för att du är hungrig eller bara för att det är dags att äta? Känner du dig hungrig när du sätter dig för att äta eller äter du på grund av andra orsaker?

Mat och trivsel hör definitivt ihop. De kulturella spelreglerna säger att vi ska ha något att äta när vi har gäster, ser på teve eller går på bio. Det kan bli för mycket, och en dålig vana att vi hela tiden ska stoppa något i munnen.

Mat kan också användas som tröst. Det effektivaste sättet att trösta en olycklig baby är att erbjuda bröstet. Som vuxna kan vi använda mat som ersättning för känslomässiga behov som vi inte får täckta – till exempel kärlek, omsorg eller trygghet.Många av oss äter alltför mycket för att vi känner oss uttråkade. Viktproblem kan till och med utveckla sig till en hobby. Liksom vissa människor bara kan prata om sjukdomar så finns det folk som bara intresserar sig för bantningsmetoder. Dessa människors vänskaper är baserade på gemenskapen omkring de senaste kokböckerna  och dieterna.

Övervikt kan också fungera som skydd. Kvinnor som har varit utsatta för övergrepp, kan reagera genom att börja gå upp i vikt. De önskar omedvetet att bli fula och oattraktiva så att de inte längre riskerar att fånga mäns uppmärksamhet.

Övervikt kan användas som en ursäkt. Om man inte kan ta sig samman till att hitta en partner, skaffa nytt jobb eller få nya vänner så är övervikt en perfekt ursäkt – för man måste ju först bli smal. Övervikt kan också vara bekvämt om man är lat för det är så mycket man inte kan som tjock. Man slipper till exempel hitta på andra ursäkter för att inte följa med på kick off eller sportaktiviteter  med familjen.

Övervikt kan verka som avledning om man har andra och större problem som man inte kan eller orkar ta itu med. Lever man till exempel i ett dåligt äktenskap eller har ett otillfredsställande jobb, kan man istället fokusera på sin vikt och bantningskurer och på så sätt avleda uppmärksamheten.

Mat och övervikt utgör nämligen ett ganska ofarligt sätt att sätta sina problem på sparlåga tills man har ork eller möjlighet att ta itu med dem. Det är i varje fall bättre att bli för tjock än att dricka för mycket eller gå helt sönder rent psykiskt, menar hon. Men helst bara i en period, eftersom övervikt i sig själv leder till problem – både fysiskt och psykiskt.

Man kan äta för mycket på grund av otillfredsställd livsaptit. En diffus längtan efter ett mer spännande liv kan skapa rastlöshet som omedelbart kan dövas och dämpas av mat. Ja, anledningarna är många till varför vi äter. Så ställ dig frågan varför du äter.

Ha en bästa dag!
Smarttrainer
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s