Ätit mycket ägg i påsk?

eggs

 

Blev det för många ägg i påsk? Orolig för kolesterolmyten? Ingen fara, ägg ger inte högre risk för hjärtattack visar ny, finsk studie

Över 1000 friska män i Finland övervakades i tjugo år för att se om kolesterol i mat ökar risken för hjärtattack. Forskarna såg ingen koppling till kolesterolintag bland de personer som fick en hjärtattack. De undersökte även om kolesterol bidrog till förträngning av halspulsådern som kan leda till stroke  men fann inget samband.

Ägg blev speciellt uppmärksammat i studien eftersom det är ett livsmedel med mycket kolesterol. Deltagarna åt som mest ett ägg om dagen men det ledde inte till en ökad risk för hjärtattack.

Vanligtvis har kolesterol i vår kost liten påverkan på halten av kolesterol i blodet. Men hos bärare av genen ApoE4 som är viktig för kolesterol metabolism kan kolesterol i maten ha stor betydelse för nivån i blodet. Genvarianten ApoE4 är mycket vanlig i Finland och undersöktes därför också i studien. Även där kunde det uteslutas att kolesterol, eller ägg, bidrog till hjärtattacker.

Vad innebär denna forskning? Du kan lugnt fortsätta med dina ägg utan oro. En mer naturlig proteinkälla som innehåller det mesta är svår att finna. Skippa proteinpulver som är artificiellt och dyrt. Koka, stek eller gör som Rocky, drick ett par råa ägg!

Källor: University of Eastern Finland

 

Ha en bästa dag!

Smarttrainer

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s