Stevia bra eller dåligt?

images (3)

Många har frågat om Stevia är bra eller dåligt. Jag använder  själv Stevia då jag är diabetiker och det inte påverkar mitt blodsocker. Så när det gäller ur diabetesperspektiv är det ett utmärkt livsmedel. När det gäller andra risker är det som allt annat. Lagom är bäst då Stevia endast varit godkänt sedan 2008 i USA och 2011 i Europa vilket gör att det fortfarande finns relativt lite forskning runt Stevia.

Stevia kommer från ett växtsläkte som ursprungligen kommer från Paraguay. Växterna innehåller glykosider som är ungefär 300 gånger sötare än socker och används som sötningsmedel.

Stevia är någorlunda nytt sötningsmedel på marknaden trots att det har använts i sin ursprungliga bladform i över 600 år. Skillnaden mellan Stevia och andra sötningsmedel är att Stevia är ett extrakt från en växt i koncentrerad form och inte tillverkat syntetiskt som t ex aspartam och sukralos. 

Stevia  har stora fördelar i jämförelse med vanligt socker. Fördelarna är framförallt dess förmåga att inte påverka blodsockret och insulinutsöndringen. Så är du osäker, ta det lite lagom…

 

Ha en bästa dag!

Smarttrainer

Referenser
Effects of synbiotic food consumption on metabolic status of diabetic patients: a double-blind randomized cross-over controlled clinical trial. Asemi Z, Khorrami-Rad, A. Clin Nutr. 2014 

Scientific Opinion on the safety of steviol glycosides for the proposed uses as a food additive EFSA Journal 2010
Anti-rotavirus effects by combination therapy of stevioside and Sophora flavescens extract.
Res Vet Sci. 2014 Jun;96(3):567-75. doi: 10.1016/j.rvsc.2014.03.011. Epub 2014 Apr 3
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s