Välj lycka!

Ordsprak-om-lycka
”Ett lyckligt liv är bara en kedja av lyckliga ögonblick, men de flesta människor tillåter inte det lyckliga ögonblicket eftersom de är så upptagna med att försöka skaffa ett lyckligt liv.”

– Abraham-Hicks

 

Känner du dig lycklig?  Vad är sann lycka egentligen? Forskarna har kommit fram till att lycka beror på följande faktorer:

  • Vår biologiska hjärnas grundinställning för lycka avgör vårt beteende och hur vi varseblir saker. T ex när en del betraktar en viss situation, ser de ett problem, medan andra ser en möjlighet i samma situation.
  • Du kan ändra din hjärnas grundinställning genom meditation. När du mediterar utsöndras kemiska signalsubstanser t ex serotonin, dopamin, opiater och oxytocin. Meditation är med andra ord ett effektivt redskap för att ändra inställningarna för lyckokänslan.
  • Ett annat sätt att ändra inställningarna för lyckokänslan är genom kognitiv terapi. Med denna terapi röjer man undan falska föreställningar som gjort en nedstämd. Du kan ha fäst dig vid en oriktig för tanke och gjort den till din sanning, och denna terapi går då ut på att försöka ändra på din upplevelse, ditt sätt att se på saken, så att du blir kvitt den oriktiga föreställningen som hämmade dig.
  • Annat som påverkar din lycka är  din situation i livet. Men det har visat sig att “livssituationen” inte avgör hur lycklig du är. Frågar man en person som vunnit högsta vinsten i något lotteri spel hur lycklig han/hon känner sig ett år efter vinsten, så visar det sig att lyckonivån då återgått till samma som före vinsten. Detsamma – fast  motsatt –  gäller om du råkar ut för en olycka eller förlorar en närstående. Efter 1-2 år är du tillbaka till samma lyckonivå som före tragedin.

Hur märkligt det än är så anpassar sig vår kropp och vårt psyke till både tragedier och händelser där du haft stor tur. Enligt forskarna står faktorn “livssituationen” bara för högst 15 % av vår lyckokoefficient.

Annat som avgör vår lycka är det forskarna numera kallar “ viljestyrda handlingar” dvs de val vi gör. Valen kan syfta till att ge oss  njutning,  t ex shopping, god mat, sex. Många av dessa val ger bara några  timmars lycka, så även om njutningen bidrar till lyckan, är den väldigt kortlivad. Förverkligande, däremot – som är en djupare belöning av de val vi gör – ger oss stor lycka, för här upplever vi att vi åstadkommit något. Kanske har vi gjort något för någon annan människa eller uttryckt oss  i någon form av skapande

Förverkligandet kommer genom kraften av våra insikter, vår intuition, våra avsikter,vår fantasi, vår inspiration eller när vi gör medvetna val som bidrar till att andra skall känna förverkligande. Det är sådant som ger oss stor lycka.

Att glädja andra är det bästa sättet att nå förverkligande. Söker du verklig lycka, måste du glädja någon annan. Vetenskapen stödjer detta påstående. Det är den gyllene regeln. Alla andliga traditioner har den. Och regeln är praktisk: vill du få framgång – hjälp någon framåt! Vill du bli lycklig – gör någon glad! Söker du respekt – respektera andra. Vill du få uppskattning – uppskatta andra. Testa, du har inget att förlora!

Källa: Kay Pollak

 

Ha en bästa dag!

Smarttrainer

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s