Sprängfylld mungböna

mungbonor.png

Ju mer som man riktar in sig på hälsosam kost så börjar också flera att visa upp ett växande intresse för groddar. Groddar och skott är till bredden sprängfyllda med näring av olika slag så som vitaminer, mineraler, protein, enzymer, och andra livsviktiga näringsämnen som bland annat fytoöstrogener. Enligt forskning så har man faktiskt kunnat visa på att detta ämnet hjälper till och skyddar mot cancer, speciellt cancerformer så som bröstcancer och i prostata. Favoriten för Smarttrainer är mungbönor.

Mungbönorna är en väldigt gammal kulturväxt i Indien, odlas numera i hela Asien. De groddas oftast och är även kallad ”kinesiska böngroddar”. När man groddar dem blir de rika på Vitamin C som är viktig eftersom den stärker blodkärl och hud, får sår att läka snabbare, den skyddar även fettämnen i kroppen mot att oxidera och härskna. Även Vitamin E bildas vid groddning som skyddar mot och förebygger rynkbildingar och leverfläckar, dessutom hjälper till att läka hudbristningar och ärr efter sår. Brist på Vitamin E kan leda till stora ärr om man skadar sig och får sår eller efter operation. Den är dessutom rik på protein, mineraler och kostfiber.

 

  • Täck frön eller bönor med vatten i 8-12 timmar övertäckta i en skål. Häll av blötläggningsvattnet och skölj frön eller bönor noga.
  • Sprid ut i burk eller form och låt lite vatten vara kvar i botten.
  • Täck över så att det blir mörkt för groddarna dock utan att göra lufttätt. Lämna en öppen glipa eller gör hål.
  • Skölj frön och bönor med ljummet vatten en gång om dagen. Gärna 2 ggr/dag ex. morgon och kväll.
  • Efter ca 5 dagar  har groddar växt till sig.
  • Sätt dem ute i ljus något dygn så blir de gröna och fina. Se till att de har vatten i botten hela tiden.
  • Förvara groddarna i kylskåpet. Groddarna håller minst 7 dagar. Bäst i en burk med lite hushållspapper i botten.

Använd groddarna i sallader, wok och även i smoothies.

 

Ha en bästa dag!

Smarttrainer

Annonser